arkitekt

Goda råd

Kontorsinredning - 4 tips för optimal inredning på arbetsplatsen

När du behöver strukturera om på kontoret finns det flera element som är viktiga.

Kontorsinredning - 4 tips för optimal inredning på arbetsplatsen

När du behöver strukturera om på kontoret finns det flera element som är viktiga för att skapa en optimal kontorsinredning. En optimal kontorsinredning ska bidra till att skapa en plats där medarbetarna kan koncentrera sig och motiveras.

Här har vi samlat fyra olika råd om hur man skapar den optimala inredningsplanen på arbetsplatsen.

 

Läs vidare här för inspiration.

 

 

Fokusera på bra belysning

 

När du ska inreda ett kontor, är en mycket viktig del belysningen. Rätt belysning kan bidra till att förbättra arbetsförhållandena.

När du ska skapa bra belysning, är det inte bara lampor som du kan använda. Det kan lika gärna vara naturligt dagsljus, som kan spela en avgörande roll på kontoret. Emellertid är det många gånger nödvändigt att komplettera med lampor.

 

Det är inte alltid solens strålar räcker till. Du måste därför ha tillräckligt med ljus för att kunna lysa upp kontoret speciellt om det är mörkt ute.

Det är dock en bra idé att du gör det möjligt att kunna justera hur mycket av ljuset som ska vara tänt i taget. Det gör det möjligt att anpassa belysningen så att det finns nödvändigt ljus på kontoret både från lampor och från solen.

 

Ett råd är därför att skapa zonindelad belysning så att du kan slå på och av belysningen i kontorets olika zoner.

 

 

En fröjd för både ögon och öron – inred med ljuddämpande element

 

Om du har ett kontor med flera anställda där var och en har sina fasta platser, kan det vara en fördel med ljuddämpande element. Här är flera olika lösningar som kan förbättra akustiken i ett rum. Du kan därför med fördel prova en kombination av olika element.

 

Ett generellt råd är att det är bra att få upp något på väggarna. Detta säkerställer att ljudet inte alls studsar lika mycket i rummet. Bilder, målningar, affischer och liknande är därför en mycket bra lösning. Dessutom är det trevligt med lite dekoration på väggarna.

 

En annan lösning kan vara akustikplattor eller akustikpaneler. Dessa element bidrar till att absorbera ljudet i rummet så att det inte reflekteras runt. Till exempel använder vi akustiska paneler på vårt MuteBox telefonbås just för att förbättra akustiken på kontoret.

 

Det här är bara några exempel på hur du kan skapa kontorsinredning, som bidrar till att förbättra akustiken.

 

Gemensamt för alla lösningar är att de har ett praktiskt syfte samtidigt som de lyfter inredningen på kontoret en hel del. Det är alltså kontorsinredning där flera behov tillgodoses. Det är följaktligen något som lönar sig att verkligen fokusera på när det kommer till kontorsinredning. 

 

 

Gröna objekt på kontoret lönar sig

 

När du kommer igång med kontorsinredningen är det också en bra idé att tänka in gröna element i inredningen. Här hänvisar vi naturligtvis till växter.

 

Du behöver givetvis inte odla en regnskog i miljöer där växter inte trivs rent generellt. Men några gröna växter i hörnen kan bidra till att lyfta stämningen på kontoret en hel del.

 

Om du inte har gröna fingrar, lönar det sig att välja växter som är lätta att sköta. Det kan därför vara en bra idé att alliera dig med en specialist hos din närmaste blomsterhandlare.

 

Dessutom kan du med fördel välja växter med goda egenskaper. Det finns flera växter som är särskilt bra på att rensa luften på damm, bakterier och liknande. Växter kan därför också vara ett bra komplement till kontorsinredningen om du vill förbättra inomhusklimatet.

 

 

Se till att alla gäster får ett trevligt välkomnande

 

Huvudsyftet med kontorsinredningen är att skapa en bra miljö, där medarbetarna kan arbeta effektivt. Kontorsinredningen är dock inte bara till för de anställdas skull. Beroende på vilken typ av verksamhet du har, kan det vara viktigt att tänka på vad det första gästerna möts av är, när de kommer till företaget.

 

Det är långt ifrån alla som har en reception knuten till företaget. Det kan därför vara en bra idé att tänka in ett välkomst-/väntrum i kontorsinredningen. Det ger ett mer välkomnande bemötande till alla gäster. Där kan nämligen gäster vänta tills den person som de ska hålla mötet med är redo.

 

Det finns flera olika sätt för att skapa en välkomnande entré där gästerna kan vänta. Först och främst är det bra om det finns en plats där gästen kan sitta. Det kan vara en soffa, stol, bänk eller liknande.

 

Ett litet sidobord eller soffbord kan också vara ett bra supplement. Där kan gästen eventuellt lägga sin dator eller liknande. Om du är riktigt fyndig, kan du se till att gästerna får en kopp kaffe medan de väntar. Med ett annat litet bord skapas också en plats där gästen kan ställa undan kaffekoppen.

 

Det är alltså relativt enkelt att skapa en välkomnande entré för gästerna. Det handlar bara om att prioritera det i kontorsinredningen.

Registrera dig att få vårt nyhetsbrev och följ vår resa