Goda råd

5 tips: Hur man får en bra möteskultur online

Coronapandemin har förändrat vår arbetskultur avsevärt, och även om vi inte längre sitter på hemmakontoret kommer vi fortfarande förvänta oss många onlinemöten.

5 tips: Hur man får en bra möteskultur online

Coronapandemin har förändrat vår arbetskultur avsevärt, och även om vi inte längre sitter på hemmakontoret kommer vi fortfarande förvänta oss många onlinemöten. Vi kommer här med 5 tips på hur du får en bra möteskultur online.

 

# 1 Använd alltid din kamera

Det är många som föredrar fysiska möten, och det beror delvis på att det är mycket lättare att läsa människors kroppsspråk när man kan se den andra personen. Även om videomöten bara avslöjar överkroppen och huvudet, kan ansiktsuttryck fortfarande ge mycket information till andra mötesdeltagare.

 

Samtidigt framstår du också mer professionell, eftersom de flesta frågar sig varför du väljer att inte använda kameran. Har du inte fixat håret? Sitter du i joggingbyxor? Finns det något i din miljö som inte bör ses? Det kan mycket snabbt skicka fel signaler att inte ha en kameran på. Se därför alltid till, så länge det är möjligt, att ha en kamera på när du håller en videokonferens.

 

Om det inte är möjligt för dig att ha kameran påslagen, är det en bra idé att förklara varför kameran är avstängd före mötet så att de andra deltagarna inte behöver sitta och undra. De ska helst inte tänka att det är en vana för dig att hålla möten utan video.

 

# 2 Ge deltagarna någon sekund extra att hinna prata

Vi har alla upplevt att hålla videokonferenser med dålig anslutning. Det är inte bara en dålig upplevelse att titta på ett ansikte i 32 pixlar, men det händer också att det ofta blir en fördröjning i både bild och tal.

 

Så för att undvika att prata i mun på varandra bör du alltid vänta en eller två extra sekunder när den andra personen är på väg att prata klart. Det kan hända att personen fortsätter att prata, utan att det har överförts till dig än.

 

# 3 Stäng av din mikrofon

Om du inte sitter i ett avskilt rum, eller om du arbetar hemma en dag när barnen springer runt i bakgrunden, så är det en bra idé att använda funktionen “stäng av mikrofonen”. Om det är många som deltar i ett samtal blir det snabbt otroligt störande om det kommer ljud från en eller flera personer när andra pratar.

 

Om inte dialogen kräver ständigt utbyte och sparring, bör du därför hålla din mikrofon avstängd tills det är din tur att prata.

 

# 4 Lyft handen och vänta tills det är din tur att prata

I både fysiska möten och onlinemöten är det viktigt att vänta tills det är din tur att prata. Men det är extra viktigt under videomöten, för om du bara börjar prata och det blir lite förseningar kommer ni –  som deltar i mötet – att prata i mun på varandra.

 

Visa därför att du vill säga något genom att räcka upp handen. Så kommer nog den som håller mötet att notera att du vill säga något. Kom dock ihåg att handen måste vara inom kamerans räckvidd så att folk faktiskt kan se att du vill säga något.

 

# 5 Följ samtalet och håll ögonkontakt

Om du någonsin har pratat inför en grupp människor, vet du förmodligen hur enormt frustrerande det är när människor inte fokuserar på dig när du pratar. Du känner dig maktlös och ointressant, men du kanske inte vill påpeka det.

 

Detsamma gäller vid videokonferenser. Även om det kan verka självklart att du bara kollar ett mejl medan du sitter och lyssnar, kan folk väldigt enkelt se om du knappar på tangentbordet och tittar någon annanstans än in i din kamera. Visa därför respekt för de andra deltagarna genom att lyssna och vara uppmärksam när du håller ett videomöte.

Registrera dig att få vårt nyhetsbrev och följ vår resa