arkitekt

Goda råd

Kontorsinspiration - skapa en effektiv arbetsmiljö i ett kontorslandskap

Behöver du inspiration till hur du skapar en effektiv arbetsmiljö i ett kontorslandskap? 

Kontorsinspiration - skapa en effektiv arbetsmiljö i ett kontorslandskap

Behöver du inspiration till hur du skapar en effektiv arbetsmiljö i ett kontorslandskap? Då har du landat på rätt ställe. Vi har samlat fyra tips på hur man skapar en bra arbetsmiljö där medarbetarna trivs bra.

 

Läs vidare här i inlägget och få den kontorsinspiration som kan ge dig de rätta verktygen så du kan ta kontorets utformning till en helt ny nivå.

 

Gör det enkelt för medarbetarna att placera sig i ett utrymme där de kan arbeta ostört.

 

Om du har ett öppet kontorslandskap så är det ofta många anställda samlade i ett och samma rum. Det kan skapa en viss ljudnivå ibland.

 

Det är väldigt olika hur varje anställd reagerar på buller. Vissa kan stänga av helt och fortsätta ostört med sitt arbete. Andra påverkas kraftigt om det är mycket oväsen på kontoret.

 

När du har ett öppet kontorslandskap är det viktigt att du respekterar alla typer av medarbetare. Vårt första tips till kontorsinredningen är att skapa lösningar där det finns möjlighet att hoppa in i en egen “bubbla”.

 

Det finns flera sätt du kan lösa det på. En lösning kan vara att skapa små kontor där det finns möjligt att arbeta ostört. Detta kan också vara en plats där två kollegor kan gå in om de behöver prata om något konfidentiellt. Det kan alltså också bidra till att minska oväsendet i kontorslandskapet.

 

En extra fördel med lösningen är att det skapas en kultur i företaget där man respekterar varandra. Detta är naturligtvis inte något som bara genomförs sådär över en natt.

 

Det kan dock vara ett bra sätt att främja användningen av mindre kontorslokaler, eller vad det nu kan vara. Det kan verkligen bidra till att skapa en effektivare arbetsmiljö. Ett alternativ till de dyra små kontoren kan vara ett mötestelefonbås, som är lätt att ställa upp och flytta runt, men samtidigt låter de anställda gå undan och ta ett samtal eller för att koncentrera sig.

 

 

Skapa plats för samarbete avdelningar emellan

 

När du har ett kontorslandskap kan det ofta finnas medarbetare från olika avdelningar och med olika kompetens och arbetsuppgifter. Det är naturligtvis superbra om medarbetarna kan mötas mellan avdelningarna och dela kompetens. Det ger gott om möjligheter att lösa arbetsuppgifterna tillsammans.

 

Det kan dock vara svårt att göra om du har ett kontorslandskap. Två anställda som ska göra ett projekt tillsammans kanske inte sitter nära varandra. Det är därför en bra idé att skapa olika zoner där det är möjligt att träffas avdelningarna emellan.

 

Det är naturligtvis fördelaktigt om dessa zoner ligger lite avsides från arbetsområdet i kontorslandskapet. På så sätt blir andra anställda inte distraherade. Arbetszonerna blir dock fortfarande en del av själva kontoret.

 

Tänk in ergonomiska lösningar i kontorsinredningen

 

När vi talar om kontorsinspiration, som kan förbättra effektiviteten, finns det ett särskilt område som vi inte kan ta oss runt. Det är naturligtvis de ergonomiska lösningarna. Ergonomiska kontorsmöbler är viktigt om du vill ha en effektiv arbetsplats.

 

Det finns flera olika kontorsmöbler som är relevanta när det gäller ergonomiska lösningar. De två huvudtyperna av kontorsmöbler är skrivbord och kontorsstolar. Det räcker inte om bara den ena av dem är ergonomisk. De icke-ergonomiska kontorsmöblerna kan påverka de andra möblernas positiva ergonomiska effekter på ett negativt sätt.

 

För att ge bästa möjliga kontorsinspiration, här är några knep på vad man ska leta efter.

 

Välj höj- och sänkbara bord

 

Höj- och sänkbara bord är en riktigt bra investering i kontorets inredning. Det finns flera skäl till detta. En anställd kan enkelt ställa in höjden på bordet så att den passar.

 

Det innebär att var och en medarbetare kommer att sitta vid ett bord med rätt arbetshöjd. Det ger en bekvämare arbetsposition. På så vis kan den anställde arbeta mer effektivt.

 

När det gäller kontorsinspiration måste vi också nämna fördelen med att kunna höja ett höj- och sänkbart bord ända upp till ståhöjd. Det gör det nämligen möjligt för den anställde att växla mellan olika ställningar nämligen, både att stå och sitta.

 

Om dina medarbetare har ett mycket stillasittande arbete är detta ett bra sätt att skapa en effektivare arbetsmiljö i kontorslandskapet. Det kan göra stor skillnad att den anställde får röra lite på sig under arbetsdagen.

 

Prioritera kontorsstolar med olika inställningar

 

Kontorsstolar med olika anpassningsalternativ är också oumbärliga när du vill ha en effektivare arbetsmiljö.

 

De olika inställningarna gör det möjligt för en anställd att ställa in kontorsstolen så att den passar specifikt till just den medarbetaren. Det bidrar till att ge rätt stöd till kroppen, så att den anställde kan jobba på under hela dagen, utan att bli öm eller få ont i kroppen i slutet av arbetsdagen.

 

Ett litet tips härifrån är att du ska titta efter kontorsstolar som ger möjlighet att justera sitthöjden. Dessutom är det mycket bra om det är möjligt att ändra lutningen och höjden på ryggstödet. Som en extra bonus är det också en fördel om det finns möjlighet att justera sätets lutning.

 

Om du hittar en kontorsstol som låter dig ställa in dessa saker, är du på mycket god väg att ge dina anställda de bästa förutsättningarna för att arbeta effektivt under hela arbetsdagen.

 

Registrera dig att få vårt nyhetsbrev och följ vår resa